Nordlysbilder - Hvordan stille inn kamera
Nordlysturer fra Tromsø

Hjem Solvind GalleriFotostativ, kamera og objektiv (linse)
Fotostativ er viktig pga. lang lukkertid. Lukkertiden er den tiden kameraet bruker på å ta et bilde. Nordlysbilder tatt med håndholdt kamera gir uklare bilder. For å fange mest mulig av nordlyset og landskapet er et lyssterkt vidvinkelobjektiv med blender f/2.8 eller bedre det beste. Still det på manuell fokus og på uendelig (et liggende åttetall).

Speilreflekskamera er det beste, men noen kompaktkameraer kan faktisk ta flotte nordlysbilder.


Innstillinger av kameraet - Blender, ISO og Lukkertid
Fest kameraet på stativet og sett det på manuell innstilling. Slå av automatiske innstillinger. Objektivet skal stå på uendelig (liggende åttetall)


Blenderåpning
Sett blender på full åpning, f/2.8 eller lavere.


ISO
Ofte krever nordlysfotografering høye ISO verdier for å lyse opp bildet. Start med ISO 1600 og prøv deg frem. Prøv gjerne ISO på 2000 eller høyere, men bildet kan da bli litt kornete. Hvis det er måneskinn så bruker man litt lavere ISO enn om det var helt mørkt.


Lukkertid
Lukkertiden er den tiden kameraet bruker å ta et bilde. For å få et flott bilde av nordlyset må du bruke lukkertid på noen sekunder.


Blender, ISO og Lukkertid

Start med full blenderåpning, ISO 1600 og lukkertid 8 sekunder og prøv deg frem.

Ta et bilde med f.eks. ISO 1600 og lukkertid 8 sekunder. Ta et nytt bilde med ISO 1600, men med lukkertid 15 sekunder. Det siste bildet blir lysere. Blir det for lyst kan du redusere lukkertiden med noen sekunder eller redusere ISO verdien til 1200 og beholde lukkertiden på 15 sekunder. Det enkleste er å ha blender hele tiden på full åpning, f/2.8 eller lavere og kun justere ISO og lukkertid, men du kan selvfølgelig justere blender fra 2.8 til f.eks. 3.5 for å få bildet mørkere.

Skal du ta bilder med lang lukkertid må ISO verdien ned ellers blir bildet for lyst. Skal du ta bilder med kort lukkertid må ISO verdien opp ellers blir bildet for mørkt.   

© Copyright 2015